Dnia 26 września 2018r. klasa 3aT razem z wychowawcą, p. Łukaszem Potocznym, udała się na wycieczkę do warszawskiej Manufaktury Czekolady. To jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie, bezpośrednio z ziarna kakaowca. Firma korzystała z dotacji unijnych wspierających innowacyjność i przedsiębiorczość. Warto również zaznaczyć, że cały proces produkcji ma miejsce pod jednym dachem.
Na wstępie naszego pobytu w Manufakturze dowiedzieliśmy się kilku zaskakujących faktów dotyczących produkcji czekolady - zaczynając od ziaren kakaowca, a kończąc na słodkiej tabliczce.
W trakcie zajęć każdy mógł spróbować czekoladowych niespodzianek, które zostały dla nas przygotowane. Wkrótce zabraliśmy się za tworzenie własnych tabliczek i każdy uczeń wrócił z wycieczki ze swoim niepowtarzalnym dziełem.