Akcje promujące zdrowy styl życia to w naszej szkole już niemal tradycja. Przynajmniej dwa razy w roku – w październiku (w ramach obchodów Dnia Chleba) oraz listopadzie (w związku ze Światowym Dniem Rzucania Palenia) odbywają się akcje promujące zachowania prozdrowotne.
We współpracy z lokalnymi piekarniami („Kołacz", „Anna"), które bezpłatnie przekazały nam pieczywo (za co serdecznie dziękujemy), 23 października 2014 roku odbył się Dzień Chleba. W organizację akcji zaangażowali się nauczyciele i uczennice z klas I a T i III a T. Na jeden dzień szkolna świetlica zamieniła się w miejsce pachnące świeżo wypiekanym chlebem. Uczniowie i nauczyciele mieli możliwość spożycia kanapek przygotowanych ze świeżych i zdrowych składników oraz dowiedzenia się na temat korzyści płynących ze spożywania chleba na naturalnym zakwasie. Uczniowie zdobyli również wiedzę na temat ważności spożywania śniadania i wpływu jakości i ilości naszych posiłków na kondycję psychofizyczną.
Celem akcji było również rozbudzenie u uczniów poczucia odpowiedzialności za własne zdrowie, podniesienie ich świadomość jako konsumentów poszukujących zdrowej żywności. Akcja „Dzień chleba" wzbogacała także o nowe doświadczenia i wiedzę, wreszcie wzbudzała ciekawość i uczyła szacunku do chleba.
Tekst i zdjęcia:Aneta Nowacka